oleje naturalne

Oleje naturalne – Dlaczego są tak popularne?

23-10-2020 226 odwiedzin

Obecnie coraz więcej kobiet zwraca uwagę na skład wybieranych przez siebie kosmetyków do codziennej pielęgnacji. Okazuje się, że najlepszymi rozwiązaniami są te znane naszym babciom, pochodzące z samej natury. Z tego powodu tak chętnie dziś wybieramy czyste oleje roślinne, których właściwości zapewniają piękny wygląd nie tylko skórze, ale wzmacniają również nasze włosy. Jedne z najchętniej wybieranych olejów to olej rycynowy, arganowy, oraz ze słodkich migdałów. Czemu oleje naturalne zawdzięczają swoją popularność? 

Olej rycynowy na skórę i włosy

Olej rycynowy to olejek, który kupimy w każdej aptece za dosłownie kilka złotych. Pozyskuje się go z tropikalnego drzewa Ricinus Communis. Poprzez proces wygotowywania wyciskanego oleju na zimno, nie posiada on jednak żadnych toksycznych substancji. W jego zawartości znajdziemy czysty kwas rycynowy oraz kwas linolowy i alfa – linolenowy.

Naturalny kosmetyk do włosów

Olej rycynowy znany był już naszym babciom, kiedy robiły z niego domowe wcierki mające na celu pobudzić włosy do szybszego porostu. Dziś bardzo chętnie wybieramy go do naturalnej pielęgnacji włosów. Olej ten sam w sobie jest dość gęsty i ciężki, przez co nakładany bezpośrednio na kosmyki może je zbyt obciążyć i być ciężki do spłukania. Najlepiej sprawdza się przy olejowaniu włosów, połączony z innym olejem, na przykład olejem kokosowym, bądź oliwą z oliwek. Regularnie stosowany:

– wpływa na szybszy porost włosów;

– wzmacnia cebulki włosów oraz niweluje podrażnienia skóry głowy;

– wzmacnia i nabłyszcza włosy;

– jest pomocny w walce z łupieżem.

Nawilżenie przesuszonych miejsc

Przesuszona i pękająca skóra na piętach wymaga intensywnej regeneracji. Olej rycynowy dodany do gęstego kremu nawilżającego zniweluje ten problem. Gotową maskę wystarczy nakładać regularnie na stopy w towarzystwie bawełnianych, cienkich skarpet. W przypadku suchej skóry na łokciach warto wcierać w to miejsce codziennie kilka kropel czystego oleju rycynowego.

Olej arganowy – jeden z najcenniejszych olejów roślinnych

Olej arganowy to jeden z najdroższych olejów stosowanych w naturalnej pielęgnacji. Drzewa arganowe z owocami, z których nasion pozyskuje się ten cenny olej, rosną tylko w Maroku, a na pierwsze orzechy trzeba zaczekać nawet 50 lat. Warto jednak skusić się na własną buteleczkę tego oleju i przekonać się jakie cudowne właściwości oferuje on naszej skórze i włosom.

Olej arganowy na problemy ze skórą

Olej ten bardzo dobrze radzi sobie z wszelkimi stanami zapalnymi na skórze, wspomaga leczenie egzemy, łuszczycy oraz trądziku. Wiele ciężarnych kobiet poleca nakładać go bezpośrednio na skórę brzucha, by uniknąć rozstępów. Olej arganowy posiada właściwości regeneracyjne, dlatego nie bójmy się nakładać go na blizny.

Olej arganowy jako produkt spa

Oleje naturalne gwarantują niezastąpione efekty w kwestii nawilżenia skóry. Olej arganowy dodany do gorącej kąpieli zmiękczy naszą skórę oraz bardzo dobrze przygotuje ją na dalsze zabiegi pielęgnacyjne. Dodatkowo olej ten znany jest również z fantastycznego działania antystarzeniowego, dzięki czemu nakładany na twarz uelastyczni ją i głęboko odżywi.

Olej arganowy na włosy

Olej arganowy nałożony na włosy przed suszeniem uchroni je od elektryzowania się. Nałożony na końcówki zabezpieczy, zapobiegając ich przesuszeniu i łamaniu się. Olej arganowy doskonale sprawdza się także jako produkt do regularnego zabiegu olejowania włosów. Jeśli nie jesteśmy fankami tego typu pielęgnacji, dodajmy kilka kropel tego oleju do naszej ulubionej maski, olej arganowy dodatkowo wzbogaci jej skład.

Olej ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwany jest z owoców migdałowców, rosnących naturalnie głównie na terenie Azji. Jego skład opiera się na kwasach tłuszczowych i cennych minerałach. Znajdziemy tam również witaminy i antyoksydanty. W kosmetologii używany jest głównie przy aromaterapii, jako składnik olejków do masaży. Warto przekonać się jak działa na skórę i nasze włosy.

Uniwersalne zastosowanie

Olej ze słodkich migdałów to składnik wielu kremów, balsamów, a nawet mydeł. Nie bójmy się używać go także samodzielnie. To jeden z łagodniejszych olejów, który nadaje się do stosowania nawet dla dzieci. Używany na problematyczną skórę łagodzi podrażnienia, pomaga w walce z rozstępami, a nakładany na końcówki włosów chroni je przed zniszczeniami mechanicznymi. Olej ze słodkich migdałów wyróżnia się również działaniem nawilżającym, zdecydowanie warto mieć go w swojej kosmetyczce.

Bardzo dziękujemy za przeczytanie naszego wpisu. Zachęcamy do zapoznania się z naszymi innymi publikacjami oraz naszą ofertą olei naturalnych

VAO!