Olej rycynowy

Olej rycynowy – właściwości i zastosowanie

30-10-2020 251 odwiedzin

Olej rycynowy – ten przeźroczysty lub żółtawy płyn, pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego, ma historię sięgającą kilku tysięcy lat wstecz. Miał tak szerokie zastosowanie, że nazwano go Dłonią Chrystusa i bardzo często nazywa się go tak do dziś. Swego czasu, był panaceum na zaparcia, urodę, porost włosów, ich przyciemnienie i pogrubienie. Leczył trądzik i wysypki, poprawiał odporność organizmu. Popularność oleju rycynowego nie słabnie, mimo wielkiego rozwoju branży kosmetycznej i dużej konkurencji na aptecznych półkach.

Właściwości oleju rycynowego

Olej rycynowy jest przeznaczony tylko i wyłącznie do użytku zewnętrznego. Ma właściwości łagodzące i kojące, niweluje świąd i zaczerwienienia, jest świetną odżywką do włosów i paznokci, gdyż zawiera mnóstwo witaminy A i E, ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze, świetnie leczy rany. Produkuje się go w procesie utleniania rycyny, dlatego też stosowany zewnętrznie jest bardzo bezpieczny.

Zastosowanie na włosy:

Olej rycynowy pięknie regeneruje włosy i skórę głowy. Osoby, które postanowiły zaprzyjaźnić się na dłużej z tym wspaniałym specyfikiem, mogą się pochwalić wzmocnionymi i zregenerowanymi włosami, co można poznać po blasku jakim nadał im olej. Dzięki odżywieniu i wzmocnieniu, włosy lepiej się układają, a dzięki temu wspaniale wyglądają i mogą stać się obiektem podziwu, a może nawet i nutki zazdrości.

Co w momencie, kiedy mamy wypadające włosy i boimy się je obciążać?  Spokojnie możemy użyć preparatu jako wcierkę we włosy – olej rycynowy używany w rozsądnych ilościach, ma zbawienne skutki na porost włosów.
Skóra głowy jest nawilżona, odpowiednio natłuszczona i zregenerowana, dzięki czemu wiele osób pozbyło się łupieżu i chorób skóry głowy.

Brwi i rzęsy

Która z Pań nie lubi pochwalić się wspaniałymi gęstymi, ciemnymi i długimi rzęsami oraz lśniącymi brwiami? Wystarczy nasączyć w oleju patyczek do czyszczenia uszu i delikatnie przeciągnąć nim po brwiach i powiekach tuż przy linii rzęs. Należy bardzo uważać by specyfik nie dostał się do oczu, ponieważ może spowodować spore podrażnienia.

Zastosowanie na paznokcie i skórki:

Zaraz za zastosowaniem oleju na włosy, pojawia się zastosowanie na skórki i paznokcie. Najłatwiej jest go po prostu wcierać po kropelce w każdy palec, natomiast jeżeli mamy więcej czasu – możemy zrobić naszym dłoniom kąpiel z lekko podgrzanego oleju. Dwadzieścia minut w ciepłej kąpieli sprawi, że olej rycynowy lepiej się wchłonie. Do takiego zabiegu możemy dodać płatki róż lub kwiat rumianku. Po skończonej czynności, dobrze jeszcze powcierać resztę preparatu w dłonie, skórki i paznokcie, aby lepiej wniknął w strukturę tkanek. Jeżeli takie spa dla dłoni robimy w ciągu dnia – po jego zakończeniu dokładnie umyjmy dłonie, gdyż nie chcemy, aby resztki oleju dostały się nam do jedzenia czy oczu. Można też zastosować maskę na dłonie na noc – wystarczy wysmarować dłonie i ubrać rękawiczki z cienkiej bawełny. Dla bardziej wymagających można zrobić wersję z oliwą z oliwek i żółtka. 

Zastosowanie na skórę:

Zbawienny wpływ naszego cudownego preparatu najpewniej docenią Panie. Przede wszystkim wypłyca drobne zmarszczki i odmładza skórę przywracając jej promienny blask i pozbawiając przebarwień.

Świetnie wspomaga walkę z trądzikiem, kaszakami i wszelkimi stanami zapalnymi skóry, powodując regenerację jej warstwy ochronnej.  Olej rycynowy można mieszać z ulubionymi kremami, szamponem do włosów czy innymi kosmetykami stosowanymi zewnętrznie – jest do nich wspaniały dodatkiem, Możemy również kupić kosmetyki, które już go zawierające. Warto go wcierać w zrogowaciałą skórę pięt, łokci i kolan – z czasem staną się miękkie i gładkie.

Zastosowanie na rany:

Olej rycynowy ma właściwości dezynfekujące i antybakteryjne. Świetnie regeneruje przerwaną tkankę skórną i działa przeciwświądowo podczas gojenia się ran lub po ugryzieniu owadów.

Wady:

Pomimo całego szeregu zalet, olej rycynowy ma również swoje wady. Na szczęście nie ma ich wiele. Do głównej, należy bardzo gęsta konsystencja, która utrudnia wcieranie i rozsmarowywanie go. Dosyć ciężko zmyć go z głowy. 

Wielbicielki jasnych włosów powinny uważać na jego właściwości przyciemniające kosmyki. Dzięki swojej konsystencji, może obciążać włosy i przetłuszczać końcówki

Podsumowując:

  • Działa na porost i wzmocnienie włosów

  • Wspomaga eliminację łupieżu

  • Zmiękcza skórki

  • Regeneruje paznokcie

  • Odmładza skórę

  • Wypłyca drobne zmarszczki

  • Usuwa przebarwienia skórne

  • Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne

  • Można go mieszać z ulubionymi kosmetykami

  • Jest bardzo tani

  • Pomaga w gojeniu się ran

  • Działa przeciwświądowo

  • Przyciemnia włosy

  • Jest bardzo gęsty

  • Ciężko go rozsmarować i zmyć z włosów

Bardzo dziękujemy za przeczytanie naszego wpisu. Zachęcamy do sprawdzenia naszych innych publikacji oraz kategorii oleje naturalne

VAO!