Lanolina, czyli chroniący wosk dla Twojej skóry.

09-08-2020 238 odwiedzin

Lanolina to naturalna substancja pozyskiwana z owczej wełny. Jest ona woskiem chroniącym wełnę przed wodą i uniemożliwiającym nasiąkanie.  W kosmetyce również uchodzi za niezastąpiony surowiec, który od lat znajduje zastosowanie jako składnik receptur licznych niezwykle skutecznych produktów. Jakie są właściwości lanoliny? Odpowiadamy!

Lanolina to tłuszcz wydzielany przez gruczoły łojowe owiec. Naturalnie ma intensywnie żółtą a nawet brązowawą barwę i charakterystyczny zapach. Jej dobroczynne działanie na skórę zarówno dorosłych, jak i dzieci znane jest od lat. Dlatego lanolinę wykorzystuje się nie tylko w produkcji kosmetyków, ale także w farmacji.

Lanolina – co musisz wiedzieć o jej właściwościach?

Lanolina nie rozpuszcza się w wodzie. Jest jednak niespotykanie chłonna i dzięki temu jej cząsteczki mogą pomieścić w sobie dwa razy tyle wody, ile same ważą. Na skutek tej reakcji cząsteczki lanoliny tworzą stabilną emulsję. W kosmetyce to niezwykle istotna właściwość. To głównie dzięki niej lanolina stała się cenionym środkiem głęboko nawilżającym i skutecznie natłuszczającym. Skład lanoliny przypomina skład warstwy lipidowej skóry ludzkiej. Dzięki temu emulsja ta perfekcyjnie się wchłania i pomaga wyregulować gospodarkę wodną wewnątrz skóry. Lanolina wygładza, oczyszcza i dogłębnie nawilża, dlatego jest wręcz wymarzonym preparatem dla osób, których cera jest wyjątkowo sucha i wrażliwa. Ma też właściwości łagodzące i gojące, dlatego sprawdzi się w kremach i maściach przeznaczonych dla dzieci. Warto jednak pamiętać, żeby wybierać lanolinę z pewnych źródeł, pozbawioną chemicznych dodatków, gdyż zanieczyszczona może spowodować reakcję alergiczną.

Lanolina i jej zastosowanie

Preparaty z lanoliną znajdziesz zarówno w sklepach z kosmetykami, jak i w aptekach. Stosuje się ją jako kluczowy dodatek do kremów nawilżających, balsamów do ciała, kremów do rąk, odżywek i masek do włosów oraz odżywek do paznokci, a nawet jako składnik hipoalergicznych środków do prania. Ponieważ łagodzi i koi bywa doceniana nie tylko przez najmłodszych, ale również przez kobiety karmiące, którym z powodzeniem posłuży jako środek przynoszący ulgę podrażnionym piersiom. Dodatkowo lanolina nie tylko wspomaga gojenie już zastanych ran, ale także tworzy na skórze ochronną warstwę, która spowalnia odnawianie się uszkodzeń naskórka. Jest więc polecana na wszelkie otarcia, podrażnienia, odparzenia.

Lanolina często występuje jako składnik preparatów do skóry szczególnie przesuszonej, wrażliwej, podrażnionej. Możesz ją także kupić w wersji czystej, by następnie wykorzystać do domowej pielęgnacji np. jako kurację na rozdwojone końcówki włosów lub maskę na dłonie zmęczone zimowym mrozem. By poratować końcówki włosów wystarczy rozetrzeć lanolinę w dłoniach i nanieść ją na mokre kosmyki. Pamiętaj, że łuska włosa otwiera się pod wpływem ciepła i wilgoci. By wzmocnić efekt zabiegu i zwiększyć wchłanianie emulsji warto zawinąć głowę w ręcznik i odczekać około 20 minut. Na koniec dokładnie spłucz lanolinę czystą, ciepłą wodą. Emulsję możesz także grubą warstwą nanieść na przesuszoną skórę rąk, a następnie włożyć rękawiczki i odczekać koło 30 minut. Po takim zabiegu Twoje dłonie odzyskają piękny wygląd a Ty pozbędziesz się uczucia dyskomfortu.

Dodatkowym atutem lanoliny jest fakt, że nie należy ona do najdroższych a wachlarz jej możliwych zastosowań jest niezmiernie szeroki. Jeżeli do tej pory surowiec ten był Ci nieznany, najwyższy czas to zmienić. Ten w gruncie rzeczy bardzo naturalny specyfik na pewno nieraz poratuje Twoją skórę w trudnej sytuacji. Warto więc mieć go pod ręką!