olej ze słodkich migdałów

Czy olej ze słodkich migdałów jest skuteczny?

13-11-2020 221 odwiedzin

Olej ze słodkich migdałów jest docenianym i coraz bardziej lubianym kosmetykiem naturalnym, który stanowi doskonałe rozwiązanie dla pielęgnacji naszej skóry. Cenne składniki i bogactwo witamin sprawiają, że jest on ekologicznym rarytasem dla skóry wrażliwej – skłonnej do podrażnień. Wytłacza się go z nasion owoców drzewa migdałowego. W swoim składzie posiada zarówno kwasy tłuszczowe, proteiny, sole mineralne, jak i witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i D. Olej ze słodkich migdałów charakteryzuje się piękną, bursztynową barwą oraz subtelnym zapachem.

Zastosowane oleju ze słodkich migdałów, czyli jak i do czego możemy go wykorzystać?

Ten wszechstronny kosmetyk możemy stosować zarówno na twarz, jak i ciało oraz włosy. Sprawia on, że nasza skóra jest odpowiednio nawilżona i gładka. Dodatkowo ujędrnia ją, chroni przed działaniem wolnorodników, jak również skutecznie opóźnia procesy starzenia. Olej ze słodkich migdałów ma także właściwości przeciwzapalne. Przeznaczony jest dla osób w każdym wieku. Jest również odpowiedni dla skóry dziecięcej. Ponadto pozytywnie wpływa na regeneracji paznokci i skóry głowy. Ma wszechstronne zastosowanie w szeroko rozumianej kosmetyce i medycynie estetycznej. 
Olej ze słodkich migdałów to skoncentrowany środek, który koryguje zmarszczki, a także wspomaga działanie filtrów przeciwsłonecznych. Nasza skóra zawdzięcza mu zdrowy i promienny wygląd. Olejek migdałowy chroni naszą skórę przed negatywnymi czynnikami środowiskowymi takim jak nadmierne słońce, zimny wiatr lub mróz. 

To czysta siła z natury 

Wiele naturalnych preparatów do pielęgnacji, stawiających na ekologiczne rozwiązania jest oparta na oleju ze słodkich migdałów. Zarówno duże koncerny kosmetyczne jak i małe manufaktury produkujące zdrowe kosmetyki doceniają siłę czerpaną z naturalnych nasion migdałowca. To roślina pochodząca z krajów azjatyckich. Jej działanie było znane już w starożytności. Olej ze słodkich migdałów zaleca się do stosowania głównie w przypadku cery dojrzałej, suchej lub wrażliwej. Wspomaga on proces usuwania martwych komórek z powierzchni skóry. Dodatkowo delikatnie łagodzi różnego rodzaju stany zapalne i wspiera pielęgnację skóry atopowej – ze skłonnością do wysuszenia. Olejek dobrze sobie radzi z szorstką, popękaną skórą na kolanach i łokciach oraz z łamliwymi i suchymi włosami. 

Czy olej z nasion słodkich migdałów naprawdę dobrze działa na skórę twarzy?

Skóra na twarzy jest dla nas szczególnie ważna. Staramy się o nią odpowiednio dbać i stosować wysokiej jakości kosmetyki. Dzięki temu liczymy na to, że jak najdłużej pozostanie ona elastyczna i będzie młodo wyglądać. Olej ze słodkich migdałów jest naszym sprzymierzeńcem w tych działaniach. Szybko się wchłania i rzadko uczula. Skóra twarzy jest wygładzona i bardziej jędrna.  Dzięki zawartości witaminy B1 pozytywnie wpływa na leczenie łojotoku i trądziku. Znajduje się w nim także cenna „witamina słońca”, czyli witamina D, która sprawia, że nasza skóra na twarzy szybko się regeneruje i ma zdrowy wygląd. Olej ze słodkich migdałów skutecznie niweluje tzw. cienie pod oczami, które często występują rankiem na naszej twarzy. 

Jakie są właściwości oleju ze słodkich migdałów?

Olej ze słodkich migdałów jest znakomitym produktem, niezastąpionym w domowej apteczce lub kosmetyczce.

Jakie są jego podstawowe właściwości?

  • szybko się wchłania i łatwo się rozprowadza
  • nawilża skórę i niweluje drobne zmarszczki
  • daje skórze „zastrzyk” energii, witamin i minerałów
  • jest delikatny i nie podrażnia nawet wrażliwej skóry
  • przywraca blask
  • zmiękcza
  • wspomaga leczenie egzemy i ATS
  • posiada wyjątkowy orzechowy zapach
  • regeneruje włosy
  • zmiękcza usta
  • może być stosowany w każdym wieku
  • stanowi idealną bazę do masażu
  • nadaje się do sporządzania domowych maseczek, peelingów i kremów
  • działa jako odżywka do twardego zarostu
  • łagodzi podrażnienia

     

Olej ze słodkich migdałów to naturalne źródło urody i piękna. Kusi zapachem i doskonale nawilża. Jest po prostu niezastąpiony w codziennej pielęgnacji skóry. Każdej skóry. Jego działanie cenią zarówno kobiety jak i mężczyźni.

Bardzo dziękujemy za przeczytanie naszego wpisu.

VAO