Hydrolat różany. Dlaczego warto go używać?

Hydrolat różany. Dlaczego warto go używać?

17-12-2020 59 odwiedzin

Hydrolat różany to preparat pozyskiwany z kwiatów róży damasceńskiej, który powstaje podczas destylacji płatków różanych wraz z parą wodną. Produkt ten jest coraz bardziej doceniany, ze względu na swój pozytywny wpływ na skórę. Hydrolaty w odróżnieniu od olejków, mają pH podobne do ludzkiej skóry, dlatego idealnie nadają się do każdego typu cery utrzymując jej odpowiednie nawilżenie oraz zapobiegając powstawaniu przebarwień lub innych niedoskonałości.

Hydrolat różany – właściwości:

  • redukuje widoczność zmarszczek,
  • zmniejsza zaczerwienienia,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne i antyseptyczne,
  • łagodzi obrzęk wokół oczu,
  • koi podrażnienia,
  • schłodzony orzeźwia skórę twarzy,
  • nawilża,
  • przywraca skórze naturalne pH,
  • delikatnie napina skórę,
  • zmywa delikatny makijaż.

Kosmetyk ten nie tylko nawilża i poprawia sprężystość skóry, ale również ją odżywia. Świetnie nadaje się do stosowania na włosy i jest idealnym produktem dla każdego typu cery.

Hydrolat różany ma jeszcze jedną, nie tak oczywistą funkcję – rozluźnia i dobrze oddziałuje na psychikę, dzięki przyjemnemu zapachowi. Jest on również bardzo delikatny, przez co jest hipoalergiczny. Preparat ten jest nie tylko naturalny oraz ekologiczny, ale również uniwersalny. Można go stosować do każdego typu skóry.

Jak stosować hydrolat różany?

Hydrolat różany możemy stosować na kilka sposobów, a każdy z nich działa z korzyścią dla naszej skóry. Kosmetyk ten możemy wykorzystać jako:

  1. Tonik – podstawa podczas pielęgnacji skóry. Regularnie stosowany nie tylko świetnie nawilży cerę, ale również będzie idealną bazą pod ulubiony krem lub serum. Naturalny skład hydrolatu różanego sprawia, że z łatwością możemy go łączyć z innymi kosmetykami.
  2. Mgiełka – To idealna alternatywa dla wody termalnej. Możesz jej użyć zawsze wtedy, kiedy Twoja skóra potrzebuje nawilżenia, orzeźwienia lub ukojenia.
  3. Domowa maseczka – wymieszaj ulubioną glinkę z hydrolatem różanym, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Po nałożeniu spryskuj twarz hydrolatem, aby maska za szybko nie wyschła.

Kosmetyk DIY – hydrolat różany idealnie nadaje się na bazę wodną, podczas produkcji domowego kremu, balsamu lub serum. Hydrolat różany doda piękny kwiatowy aromat do Twoich receptur.

Wiemy już, że hydrolat nadaje się do stosowania na skórę twarzy, ale czy tylko?

Hydrolat różany – zastosowanie

Kosmetyk o różanym aromacie idealnie nadaje się do pielęgnacji nie tylko twarzy, ale również całego ciała oraz włosów. Możemy go zastosować m.in.:

  • Włosy – dodatek do szamponu do pielęgnacji włosów suchych i normalnych. Sprawdzi się również jako mgiełka na włosy, co je nawilży oraz pozostawi lśniące i pięknie pachnące.
  • Twarz – jako alternatywa dla wody termalnej. Kosmetyk nawilża skórę oraz zapobiega utracie wody. Zalecany jest też jako zmamiennik toniku podczas codziennej pielęgnacji skóry twarzy. Jest idealnym dodatkiem do kremu oraz płynu micelarnego.

Hydrolat różany – przechowywanie

Hydrolat różany to produkt mniej trwały niż olej, dlatego powinien być przechowywany w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Powinniśmy, go zużyć najpóźniej w ciągu dwóch miesięcy od otwarcia. Musimy również zadbać o to, aby produkt ten nie był narażony na działanie promieni słonecznych.

Bardzo dziękujemy za przeczytanie naszego wpisu. Po więcej informacji zapraszamy na naszą stronę i do kategorii hydrolaty.

VAO!